La torre. Receptes d’un barri fronterer

2023
Cultura Resident / Cultura Online – Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana amb el Centre del Carme Cultura Contemporània.
Massa Salvatge Coop. V.
València

52 pàgs.
Català
Enquadernació grapa
150 x 270 mm
Impressió Risogràfica, 2 tintes (blue federal i Bright Red)
Papers: Pop’set blauet, 90g i Fedrigoni Arena Ivory bulk 90g
150 exemplars

Reprodueix aqui les audioguies vinculades a la publicació.

Disseny sonor i música de les audioguies: Matías Rossi

‘Com, des de la frontera, pren forma el nosaltres?’. Formular una pregunta com aquesta requerix un cert temps. Són d’aquelles preguntes que suren en processos com aquest, de forma difusa i escapadissa. Preguntes que ens fem sense fer-nos, que estan allí, però que ens costa enunciar d’una manera precisa.

Al iniciar aquest projecte, que pretenia indagar en la idea frontera, teníem certes intuïcions sobre l’oportunitat de situar-lo a La Torre. Un barri perifèric, just a l’altre costat d’una de les fronteres geogràfiques més clares que té la ciutat de València: la desviació del riu i les vies de circulació que el voregen. Un barri, o un poble, fortament vinculat al treball de la terra, històricament però també hui en dia. I també un lloc que acull, de manera significativa, a persones de diversos orígens, cultures i capacitats que definix prou bé el caràcter actual del barri.

Però evidentment no només aquestes fronteres vàrem trobar a La Torre. Com en tants altres llocs, n’hi ha un munt d’altres (algunes ben visibles, altres no tant) establertes per qüestions de classe, gènere, orientacions sexuals, ideologia, religió, costums, formes de viure, etc.

Receptes d’un barri fronterer’ ha convocat a veïnes i veïns de La Torre al voltant d’una taula per parlar, pausadament i amb la cura necessària, d’aquests “nosaltres”. Compartint receptes i alimentant-nos.

Un projecte de mediació que ha generat diverses accions, tant al Centre del Carme Cultura Contemporània com a la Torre, establint una tensió entre aquests dos punts a partir de les històries de vida de les participants i explorant, des de les pràctiques artístiques, performatives i editorials, les possibilitats relacionals dels límits de la ciutat, els sabers subalterns i les experiències frontereres de la comunitat.

Receptes d’un barri fronterer és un projecte de Massa Salvatge: Teresa Mata, Lluc Mayol i Alba Oller

Amb la participació especial de Marisela Lopez Fierro

Coordinació Cultura Resident: Roser Colomar

Agraïments a Irene, Aitor, Vanesa, Luismi, Gloria, Amparo, Carmen, Elvira, Robert, Yoli, Ani, Eva, Mili, Francisco, Ruben, Tamara, Lucía, Alina i Miriam per acceptar les invitacions a dinar i participar amb tanta generositat en el projecte. A l’Alcaldia de La Torre poer facilitar el nostre procés. A Mariana, Laura i Violeta per la complicitat. A Eulalia, Carmen i Ana María per les receptes. A Alba, Ana, Jordi i Mônica per escoltar-nos i opinar. I a Pau, Briu, Silvia, Ioar, Ovidi i Lur per ser-hi sempre i tenir-nos paciència.

Imprès a Per(r)ucho (València, 2023)