La fanzinoteca ambulant

fanzinoteca.net

[CAT]

El maig de 2005 es complia el segon aniversari de l’espai Saladestar al barri de Gràcia de Barcelona, un espai que havia impulsat acompanyat d’una bona colla de persones i que, en poc temps, es transformà en un dels punts de referència per a una generació de persones vinculades a l’art emergent a la ciutat.

Dins de les accions de celebració d’aquell segon aniversari, vaig organitzar una exposició que, sota el títol «Sala de lectura», reunia poc menys d’un centenar de petites publicacions, edicions d’artista i altres, publicacions de difícil catalogació, però totes elles tenien com a punt en comú haver estat produïdes amb pocs recursos, molt d’enginy i una passió absoluta. Aquella exposició era una declaració d’intencions, un statement del mateix espai que havia fet seves les mateixes estratègies d’aquelles petites edicions.

Posteriorment, aquella petita exposició va passar a conformar un petit espai de consulta al mateix espai de Saladestar, que amb els mesos va anar ampliant el seu fons. I poc després va prendre, quasi accidentalment, el títol de Fanzinoteca.

Però dos anys més tard el projecte Saladestar va abandonar l’espai del carrer Martínez de la Rosa per reubicar-se en un nou espai. En aquell moment, junt amb Matías Rossi i Ricardo Duque, vàrem decidir donar una nova vida a aquell petit fons de consulta que, aleshores comptava amb un parell de centenars d’exemplars.

Aquesta nova vida, havia d’anar associat a la idea de mobilitat. La Fanzioteca no tenia un espai on ubicar-se i, per tant, havia de poder parasitar altres espais on activar-se. Va ser per això que decidirem construir un moble de cartó amb rodes que fos a la vegada, contenidor de l’arxiu i display de consulta.

Era el maig de 2008, tres anys després d’aquella primera exposició, i es presentava La fanzinoteca ambulant a L’Antic Teatre, el primer de molts dels espais que parasitaríem. Des d’aleshores La fanzinoteca ambulant s’ha activat en moltíssims i diversos espais (museus, escoles, places, …) i en diferents ciutats i països. El seu fons no ha parat de créixer amb donacions i algunes petites compres selectives (sempre que hem tingut una mica de diners).

Però sobretot, La fanzinoteca ambulant ha estat un espai de trobada de persones interessades en aquest tipus de publicacions, i una plataforma d’experimentació al voltant de pràctiques vinculades a l’autoedició i l’arxiu.

+

Publicacions sota el radar. Anna Ramos, 2015.

[ESP]

En mayo de 2005 se cumplía el segundo aniversario del espacio Saladestar en el barrio de Gràcia de Barcelona, un espacio que había impulsado acompañado de unmontón de gente y que, en poco tiempo, se transformó en uno de los puntos de referencia para una generación de personas vinculadas al arte emergente en la ciudad.

Dentro de las acciones de celebración de aquel segundo aniversario, organicé una exposición que, bajo el título «Sala de lectura», reunía poco menos de un centenar de pequeñas publicaciones, ediciones de artistas y otras publicaciones de difícil catalogación, pero todas ellas tenían como punto en común haber sido producidas con pocos recursos, mucho ingenio y una pasión absoluta. Aquella exposición era una declaración de intenciones, un statement del mismo espacio que había adoptado las mismas estrategias de aquellas pequeñas ediciones.

Posteriormente, aquella pequeña exposición pasó a conformar un pequeño espacio de consulta en el mismo lugar de Saladestar, que con los meses fue ampliando su fondo. Y poco después tomó, casi accidentalmente, el título de Fanzinoteca.

Pero dos años más tarde, el proyecto Saladestar abandonó el espacio de la calle Martínez de la Rosa para reubicarse en un nuevo espacio. En ese momento, junto con Matías Rossi y Ricardo Duque, decidimos dar una nueva vida a aquel pequeño fondo de consulta que, entonces, contaba con un par de centenares de ejemplares.

Esta nueva vida debía estar asociada a la idea de movilidad. La Fanzinoteca no tenía un espacio donde ubicarse y, por lo tanto, debía poder parasitar otros espacios donde activarse. Fue por eso que decidimos construir un mueble de cartón con ruedas que fuera a la vez, contenedor del archivo y display de consulta.

Era mayo de 2008, tres años después de aquella primera exposición, y se presentaba La Fanzinoteca Ambulante en L’Antic Teatre, el primero de muchos de los espacios que parasitaríamos. Desde entonces, La fanzinoteca ambulant se ha activado en muchísimos y diversos espacios (museos, escuelas, plazas, …) y en diferentes ciudades y países. Su fondo no ha dejado de crecer con donaciones y algunas pequeñas compras selectivas (siempre que hemos tenido un poco de dinero).

Pero sobre todo, La fanzinoteca ambulant ha sido un espacio de encuentro de personas interesadas en este tipo de publicaciones, y una plataforma de experimentación en torno a prácticas vinculadas a la autoedición y el archivo.

+

Publicaciones bajo el radar. Anna Ramos, 2015.

[ENG]

In May 2005, the second anniversary of the Saladestar space in the Gràcia neighborhood of Barcelona was celebrated. This space, which I had initiated along with a lot of people, quickly became a reference point for a generation of individuals connected to emerging art in the city.

As part of the celebrations for that second anniversary, I organized an exhibition titled «Sala de lectura» (Reading Room) which brought together just under a hundred small publications, artist editions, and other publications that were difficult to categorize, but all of them had in common having been produced with few resources, a lot of ingenuity, and absolute passion. That exhibition was a statement of intent, a statement by the same space that had adopted the same strategies as those small editions.

Subsequently, that small exhibition became a small consultation space in the same Saladestar space, which over the months expanded its collection. And shortly after, it almost accidentally took on the title of Fanzinoteca.

But two years later, the Saladestar project left the Martínez de la Rosa street space to relocate to a new space. At that time, along with Matías Rossi and Ricardo Duque, we decided to give new life to that small consultation collection, which at that time had a couple of hundred copies.

This new life had to be associated with the idea of mobility. La Fanzinoteca did not have a space to be located and, therefore, had to be able to parasitize other spaces where it could be activated. That’s why we decided to build a cardboard furniture with wheels that would be both a container for the archive and a display for consultation.

It was May 2008, three years after that first exhibition, and the Traveling Fanzinoteca was presented at L’Antic Teatre, the first of many spaces we would parasitize. Since then, La fanzinoteca ambulant has been activated in many diverse spaces (museums, schools, squares, …) and in different cities and countries. Its collection has continued to grow with donations and some small selective purchases (whenever we had a little money).

But above all, La fanzinoteca ambulant has been a meeting place for people interested in this type of publications, and a platform for experimentation around practices linked to self-publishing and archiving.

+

Under-the-Radar Publications. Anna Ramos, 2015.