El museu en cadena

2019-
IVAM CADA ALCOI / IVAM Institut Valencià d’Art Modern
Massa Salvatge
Alcoi / València

16 pàgs.
135 x 185 mm
Enquadernació amb grapa
Diverses intervencions manuals
Imprès sobre diversos papers impresos.

El museu en cadena va ser un proposta d’activitats per a famílies, vinculada a les exposicions La societat del Rendiment i Imaginaris mecànics i tècnics en la Col·lecció de l’IVAM, que consistia en una acció col·lectiva en la que les persones participants assolien el rol de treball en una trepidant cadena producció d’una publicació en paper sense saber exactament quin era el seu contingut (que no es desvetllava fins al final).

L’acció, conduïda per dues mediadores-performers, esdevenia una coreografia col·lectiva de moviments repetitius a partir la impressió amb diverses tècniques. Al finalitzar, cada participant rebia un del exemplar, dels que s’acabaven d’imprimir entre totes les persones participants, on es podia llegir un missatge final.

La relació entre la producció de la publicació i la seva lectura quedaven directament lligades ja que el secret, el missatge ocult, s’amagava per mitjà d’un gest tècnic propi de la producció editorial que es coneix com la imposició de plecs d’impressió. Per mitjà d’aquesta tècnica, les pàgines d’una publicació queden aparentment desordenades en el «plec», un full de grans dimensions on s’imprimeixen totes les pàgines d’un llibret a la vegada. En aquest cas es tractava d’un fullet de setze pàgines, en cada una hi havien imprès una lletra . Tan sols plegant aquest full de la manera correcta i tallant-ne els límits s’obtenia el llibret en l’ordre correcte i per tant, finalment, és podia llegir, pàgina a pàgina, la frase amagada: «T-r-e-n-c-a-/-l-a-/-c-a-d-e-n-a».

Fotos IVAM i Massa Salvatge