Mostres a sang / Muestras a sangre
2024
Trinquet edicions
16 pàgs. + cobertes
Català/Espanyol
Enquadernació trau metàl·lic
150 x 210 mm
Impressió digital, CMYK
Papers: Neusiedler Color Copy 80g. / Neusiedler Color Copy 80g / Munken Pure Ahuesado 120g / Cyclus Offset 90g / Fedrigoni Arena Ivory bulk 90g / Estucat satinat 180 gr.
En la terminologia gràfica, el sagnat és una extensió dels continguts d’una pàgina que defineix i assegura, tècnicament, la possibilitat d’imprimir fins al límit del paper. És el que es coneix com a impressió a sang.
El sagnat és, doncs, un gest tècnic, un aspecte formal necessari a l’hora d’elaborar un original destinat a la impressió. Una prolongació dels continguts (imatges, tipografies, backgrounds…) més enllà dels límits de la pàgina que, paradoxalment, està destinada a desaparèixer. És a dir, es tracta d’un residu que assegura els probables petits errors de tall a la impremta. Un residu que, una vegada realitzat el tall, desapareix per sempre.
Igual que en el fora de camp cinematogràfic, el sagnat mai arriba a fer-se visible per l’audiència. En el cinema, aquest concepte es refereix a una part de l’escena que no està en l’enquadrament delimitat pel camp òptic de la càmera. És allò que no podem veure, però que completa l’escena des de més enllà dels seus límits. Sabem que hi és, podem, inclús, especular com és o què hi passa i ho deduïm per allò que sí que podem veure. Podríem dir que la impressió a sang provoca una situació similar en l’escena impresa amb la diferència que, en aquest cas, el fora de camp existeix, també forma part de la matriu, però, en la seva reproducció, s’elimina.
Ara, imaginem que invertim els termes. Imaginem tan sols els fragments de paper, els residus, que resten després del tall de les pàgines d’una publicació. Petites franges d’imatge que ens remeten a una escena absent. Imaginem la possibilitat de reconstruir la pàgina tan sols per mitjà d’aquests brevíssims fragments als marges.
El fora de camp esdevé l’escena, el context s’imposa sobre el focus.


