Souvenir Valpo [La rosa y el fuego]

2015
Parque Cultural Valparaíso (Ex-cárcel) / Consejo de la Cultura (CNCA) Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio de Chile / L’Automàtica
Valaparaíso / Barcelona

48 pàgs.
128 x 178 mm
Castellà
Impressió offset, 1 tintes (Pantone 180 U) / impressió digital, 1 tinta (negre)
Enquadernació amb grapa (tripa) / Portada Din A3 plegat
Papers: Cocoon Offset / Neusiedler Color Copy 80g / Kraft Liner 250g

La rosa y el fuego va ser un programa de ràdio experimental (realitzat per Lluc Mayol, Jordi Oliveras, Xavi Esteban i Erika Sánchez) entre Valparaíso i Barcelona el juliol i l’agost del 2014. Un viatge d’anada i tornada entre dos ports, un al Mediterrani i un altre al Pacífic. Un fanzine sonor que es va emetre en directe per streaming i els continguts del qual es poden descarregar. Un projecte realitzat per un grup de persones provinents de Barcelona que es va conformar a partir de certes afinitats sobre la manera d’entendre el treball cultural i les inquietuds similars al voltant de la dimensió social de l’art. Un projecte que arrenca des d’alguns llocs compartits, alguns dissensos, moltes preguntes obertes i que pretenia convocar altres persones actives a l’entramat artístic, social i polític, tant de Valparaíso com de Barcelona, proposant el programa de ràdio com un espai de trobada. Un projecte que es va activar a partir del desig d’aprendre compartint, discutint, preguntant i responent. Del desig de veure, escoltar, sentir, parlar. I del desig de generar vincles entre uns mons i els altres.

Souvenir Valpo és un relat sobre el projecte La rosa y el fuego. Un intent de reconstrucció, en forma de narrativa visual, feta un any després de l’experiència. Un àlbum de fotos que sordena a partir dels textos dintroducció dels dotze programes de ràdio. Una publicació, un objecte, per recordar aquest viatge.

A l’interior de les portades hi ha reproduït un mapa del col·lectiu Iconoclasistas (realitzats pocs dies abans del projecte La Rosa y el fuego) sobre el que s’hi senyalen els espais i col·lectius participants del projecte: Espacio G, CRAC Valparaíso, La Radioneta, Música del Sur, Gálvez Inc., Patio Volantín, Escuela Municipal de BBAA, La Casa de la Música Cerro Mariposas, Amereida, Ciudad Abierta i Escuela de Arquitectura Viña del Mar. Participaren en els 13 programes de ràdio realitzats: Oscar Abril Ascaso, Andresoide, Rosa Apablaza Valenzuela, Pablo Aravena, Benjamín Briones, Ricardo Castro, Lito Celis, Oriol Fondevila, Natacha Gómez-Barahona, Silvia Gutiérrez, Pascuala Ilabaca, Gonzalo Ilabaca, Neto Iturrieta, Rubén Martínez, Ivan Miró, Ingrid Cecilia Morales, Denise Muñoz, Jocelyn Muñoz, Lluís Nacenta, Justo Pastor Mellado, Jose Pemjean, Karina Perez Saavedra, Gala Pin, Jesús Rodriguez, Manuel Sanfuentes (Floro), Txell (PAH) i Paulina Varas.